Fonksiyonel tıbbı anlayabilmek için önce modern tıp bakış açısını değerlendirmemiz gerekir. Modern tıpta uygulanan tedaviler bazı prosedürlere de bağlı kalmak zorunda olduğundan hastalara yeterli zaman ayrılamamakta, aşırı uzmanlaşmanın özendirilmesi nedeniyle herkes kendi uzmanı olduğu organ ya da sistem çerçevesinden bakıp bir tedavi planlamaktadır. Tedaviler laboratuvar ve radyolojik bulgu sonuçlarıyla sınırlı kalıp genetiğe ve metabolik özelliklere göre kişiselleştirilememektedir. Ağırlık olarak kronik hastalıklara semptomatik tedaviler ile hastalık yönetimi yapılabilmektedir ve tam bir iyileşme genellikle mümkün olmamaktadır.
FONKSİYONEL TIP KORUYUCU HEKİMLİĞİ ESAS ALIR
Fonksiyonel tıp, hastalık ortaya çıkmışsa da arka planda bozulan fonksiyonların dengelenmesini ve düzenlenmesini planlar, yeni keşfedilmiş bilimsel tıp bilgilerinin kliniğe yansıtılmasıdır. Organ ya da tek bir sistem ile sınırlı kalmamakta vücuda bütünsel yaklaşmaktadır bu nedenle bütünsel tıp da denilir.
FONKSİYONEL TIP ALTERNATİF TIP DEĞİLDİR
Hastalar incelenmeye öncelikle bağırsaklarından başlanır çünkü bağırsak vücudun 2. beynidir ve bağışıklık sisteminin orkestra şefidir. Tüm hastalıkların altında yatan temel problem ‘Geçirgen Bağırsak Sendromu’dur. Yani bağırsağın sızdırması veya aşırı geçirgenliğidir. Bağırsak iç duvarındaki hücreler ya sıkı sıkıya kapalı olup sindirim sonrası atıkların toplanmasını gaita çıkışına kadar korur ya da toksin, ağır metal ve kanserojen gazların kana geçişini engelleyemeyecek kadar bu bağlar gevşemiş ve işlev yetersizliğine uğramıştır. Aşırı bağırsak geçirgenliğinin önlenmesi, buna neyin sebep olduğunu tespit etmekle başlar.
ZONULİN NEDİR
Zonulin, bağırsak astarındaki sıkı bağların açııp kapanmasını sağlayan ve fazlalığı istenmeyen bir proteindir. Bu proteinin fazlalığının neden olduğu sızdıran bağırsak nedeniyle boşaltım kanalındaki artıklar dolaşım sistemine rahatlıkla geçebilmektedir. Kan zonulin seviyesi bağırsak geçirgenliğinin ve hatta geçirgen beyin sendromunun (LGS) en önemli sebeplerinden biridir.
ELİMİNASYON NEDİR
Geçirgen bağırsak sendromunda ilk olarak kişiye özel eliminasyon diyeti planlanır. Bu diyetin planlanması o kadar detaylı ve mühimdir ki birey için hızla iyileşme süreci başlatabileceği gibi yanlış veya eksik uygulandığında durumu ciddi rahatsızlıklara götürebilir. Bu nedenle öncelikle mutlaka fonksiyonel tıp diyetisyenliği belgesine sahip olan sağlık profesyonelleriyle görüşmenizi tavsiye ederim. Eliminasyon diyeti adından da anlaşılabileceği üzere elimine etmek yani bazı besinleri bir süreliğine hayatınızdan çıkarmak demektir. Kimi besinlerin yapı taşları vücutta antijen gibi görünür ve bağışıklık sistemi tarafından antikor oluşumu başlatılır yani vücut gereksiz yere gardını kuşanır ve yararlı zararlı ne varsa yok etmeye odaklanır kendini savunmak ve korumak için. Eliminasyon diyetinde vücutta antijene benzeyen besinleri çıkarıyoruz. Yine sıkı bir kontrol ile kişilerin diyete verdiği metabolik tepkiler izlenerek diyet açımı gerçekleşir. Bu süre içinde bazı besinlerin eksikliklerinden kaynaklanan vitamin ve minerallerin elbette ki takviyelerini almak süreci ve onarımı hızlandıracaktır.
Fonksiyonel tıp diyeti hangi durumlarda kimlere uygulanır
Yaşam döngüsü içerisinde zaman zaman antiasit ve antibiyotik kullanmış bireyler
Alkol ve tütün mamülleri gibi yasaklı ve zararlı madde kullanmıl bireyler
Otoimmün hastalıklara veya bu hastalıkların belirtilerine sahip bireyler
OTOİMMÜN HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR
Reflu
Akne
Hiperaktivite
Alerjiler
Alzheimer
Anksiyete
Artrit
Astım
B12 eksikligi
Kan pihtilasmasi
Bilinc bulanikligi
Kardiyovaskuler hastaliklar
Depresyon
Gaz siskinlik hazimsizlik mide eksimesi kabizlik ishal
Göz kurulugu
Egzama
Bitkinlik
Fibrokistik meme
Safra tasi
Sac dokulmesi
Bas agrilari
Kisirlik
Eklem agrisi
Kas agrisi
Obezite
Karin yaglanmasi
Pankreatit
Insomnia
Gut
Rahim kistleri
Otizm
Bakim standardinin getirdigi ilac tedavisi bagisiklik sistemine odaklanir ama sorun sindirim sisteminizdir!!!
OTOİMMÜN HASTALIKLAR HANGİLERİDİR
Saçkıran
MS
SJÖGREN sendromu
Haşimato
Graves
Lupus
Ulseratif kolit
Diyabet
Hepatit
Chron
Çölyak
Sedef
Artirt
Miyozit
Fibromiyalji
Krest sendromu
Skleroderma gibi hastaliklardan birine sahipseniz hepsine sahip olma tehlikesi icerisindesiniz. Bir otoimmun hastalik, digerlerinin olusma riskini 3 e katlar.