Gönül ne kahve ister ne kahvehane
Gönül sohbet ister kahve bahane”
Çay yaprakları, kahve ve kakao çekirdekleri ile kola tohumları başta olmak üzere 63 çeşit bitkide bulunabilen kafein sık tercih edilen uyarıcılardandır. Bilinen özelliklerinin yanı sıra, sebze- meyve – kuruyemiş – baharat – yağlar ve diğer genel besin maddelerini içine alan bir araştırmada antioksidan özelliğiyle kahve birinci sırayı almıştır.
Amerika ve birleşmiş milletlerin ilgili bölümleri de bu sonucun doğruluğunu kontrol etmi ve onaylamışlardır.
Kafeinin farmakolojik etkileri geçicidir yani bir kaç saat içerisinde kaybolur ve vücutta depolanmaz. Kafeinin yarı ömrü alınan kafeinin yarısının vücuttan atılması için geçen süredir. Bu da 3 – 4 saat olabilir. Hamilelerde kafeinin yarı ömrü 11 saate kadar uzayabilir. Fetus için ise 100 saate kadar yarılanma ömrü uzayabilir. Yani bu, saatlerce kafeinin bebeğinizin kanında dolaşması demektir.
Hamilelerde 200 mg olması önerilirken 150 – 200 mg arası letal doz (öldürücü doz) olarak belirtilir. Annemizin aldığı kafein bebeğin kanına geçerek, plasentadaki kan akımını %25 azaltmakta, solunum artışı ve kalp atımında hızlanmaya neden olabilmektedir. Annede kafeini sindirebilen enzimler bulunmaktadır ancak plasentada ve bebekte bu enzimler olmamaktadır. Bu nedenle annenin vücudunda etkisini kaybederken bebekte devam etmektedir.
Gebelik döneminde, günlük 150 – 300 ml kafein tüketimi düşük doğum ağırlık bebek doğurma ihtimalini 2 kat arttırmaktadır. Birçok araştırma da yüksek miktarda (6 fincandan fazla) kahve tüketiminin özellikle ikinci trimestır düşükleri başta olmak üzere düşük riskini arttırdığını onaylamışlardır. Yapılan deneyler, anne karnında yüksek kafeine mağruz kalan bebeğin beyin gelişiminin azaldığını ve ileriki yaşlarda geç öğrenme ve hatırlayamama gibi güçlüklere neden olabileceğini ortaya çıkarmıştır.
Kafeinin diüretik olması özellikle hamilelerde sıvı ve bununla birlikte kalsiyum kaybına neden olabilmektedir.
Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA), hamilelerin ilk trimestrlardında kesinlikle kafein tüketmemelerini önermektedir.
2010 da yayınlanan bir çalışmada, günde 200 mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma 60-70 g olmaktadır. Aynı araştırmada gebelik öncesi günde 300 mg kafein alan ancak gebeliğinde bu miktarı günde 50 mg a düşüren annelerimizin bebek ağırlıklarında 160 g azalma görülmüştür.