Romatoid artirit eklemleri etkileyen tıbbi bir durumdur. Artirit biçimlerinin çoğu ağrılı ve zayıflatıcıdır. Her cinsiyetten ve her yaştan insanı etkileyebilir.
NEDİR BU ROMATOİD ARTRİT?
Genellikle küçük eklemlerin olduğu el ve ayaklarda, diz, kalça ve omuz eklemlerinde etkisini görürüz. Iltihap sonucu eklem yüzeyi şişer, aşırı hassasiyet ve ağrıya neden olur. Romatoid artirit sistemik bir hastalıktır. Yani kalp ve akciğerler dahil tüm vücut etkilenebilir, nadir de olsa gözleri de etkileyebilir.
*ARAŞTIRMALAR ARTRİT İLE BESLENME ARASINDA YENİ BAĞLANTILAR ORTAYA ÇIKARDI*
SAĞLIKLI KİLONUZU KORUMANIZ KİLİT NOKTA!
Kilo fazlalığı eklem sağlığı için zararlıdır ve ağrıların artmasına, eklemlerde sertlik ve şişliğe neden olabilir. Diyetin yağ türünün düzeltilmesi gereklidir. Romatoid artritli insanlar kalp hastalıklarına yatkındır. Kullanılan yağ türü ve pişirme teknikleri inflamasyonu ve eklemlerrin ağrı düzeyini etkileyebilir.
DAHA FAZLA BALIK YENMELİ!
Sardalya, ringa, uskumru, taze ton, somon, kılıç, marlin gibi koyu renkli etli balıklar omega 3 açısından zengindir ve bunların sağlık için yararlı olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Genel inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur. Haftada en az 2 porsiyon tüketilmesi gereklidir.
1 porsiyon; 140 gr ya da küçük bir fleto ile ölçülendirilir.
Fakat İngiltere gıda standartları ajansı hamile, emziren bayanlar ve bebekler haftada 1 gün yiyebilir der bunun nedeni ise balıkların vücutlarında biriken ağır metallere maruz kalmamalarını sağlamak şeklinde açıklar.
AKDENİZ TİPİ BESLENME
Tipik olarak bu diyet tavuk, balık ve yağsız kırmızı et, bol sebze, taze meyve, zeytinyağı, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve yağlı tohumları içerir. Yapılan bir çalışmada akdeniz tipi beslenmenin romatoid artrit semptomlarını iyileştirdiği ve inflamasyonu azalttığı görülmüştür.
DEMİRDEN ZENGİN BESİNLER YENMELİ!
Romatoid artritli hastalarda yorgunluk çok sık görülen bir durumdur. Anemi, iltihaplanma veya non antistreoidli ilaçların uzun süreli kullanımlarında ortaya çıkabilir. Inflamatuar ilaçların uzun süreli kullanımları da iç kanamaya veya mide ülserine neden olabilir. Bu mücadelede vücudunuza yardımcı olmak için demirden zengin gıdalarla beslenmek gerekir, yağsız kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve zenginleştirilmiş tahıllar… Eğer C vitamini ile birlikte tüketilirlerse demirin emilimi artar. Bu nedenle bunların yanında meyve de tüketmeyi unutmamak gerekir.
KALSİYUMDAN ZENGİN BESİNLER DE UNUTULMAMALI!
Romatoid artritli hastalarda osteoporoz gelişme riski yüksektir bu nedenle diyette kalsiyumun yeri çok önemlidir. Kalsiyumdan zengin besinler, süt, yoğurt, peynir ve soyalı ürünlerdir. Yağsız ve yarım yağlı süt ürünlerinde kalsiyum miktarı daha fazladır bu nedenle mümkün olduğunca düşük yağlı ürünleri tercih etmeye çalışınız. Bu aynı zamanda doymuş yağ alımını da azaltmanıza yardımcı olacaktır. Kalsiyum aynı zamanda D vitamini emilimine de yardım etmektedir. D vitamini de güneş vitamini olduğu gibi besinlerden balık, yumurta ve zenginleştirilmiş tahıllarda bulunur.
GIDA TRİKLERİ: asidik meyveler (portakal, limon) ve bazı sebzeler (domates, patlıcan, patates) RA belirtilerini – eklemlerde ağrıyı- arttırabilir.
BESİN DESTEKLERİ: RA semptomlarını iyileştirdiğine yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır. Kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
BALIK YAĞLARI: Bu konuda yapılan çalışmalar umut verici. Yüksek dozda balık yağı takviyasinin RA semptomlarını azalttığına yönelik çalışmalar mevcuttur. Şişlik ve hassasiyet süresini, sabah tutukluğunu ve eklem ağrılarını azalttığına yönelik olumlu çalışmalar mevcuttur.
Ancak balık yağı kapsülleri diğer ilaçlar ile etkileşime girebilir her zaman, başlamadan önce doktorunuza danışınız.